piątek, 10 maja 2013

Tippaleipä - przysmak z Finlandii



 Jakiś czas temu współprowadziłam prelekcję nt. Finlandii dla uczniów klasy piątej szkoły podstawowej. Mówiłam o krajobrazach, obyczajach Finów, miłości do sauny, Kalevali ( co to natchnęła Tolkiena ) i wielu ciekawostkach, związanych z tym przepięknym krajem.

Żeby dopełnić obrazu całości, postanowiłam poczęstować ciekawych świata młodych ludzi jakimś fińskim przysmakiem.  Zbliżał się 1 maj, czyli Vappu, naturalna więc była obecność tippaleipä na naszym stole.

Przepis zaczerpnęłam z bloga Rozmaite Frykasy :


Tippaleipä


Składniki ( ok. 20 ciastek) :

3 jajka
40 g cukru pudru + trochę do posypania
150 ml mleka
szczypta soli
łyżeczka cukru wanilinowego 
200 g mąki pszennej
olej słonecznikowy w ilości pozwalającej na zakrycie ciastek

Przygotowujemy dodatkowo: okrągłą metalową foremkę do wykrawania ciastek ( średnica ok. 4-5 cm ), rękaw cukierniczy z końcówką z małą okrągłą dziurką, garnek albo głębszą patelnię.
Jajka, mąkę, cukier puder i wanilinowy, sól, mleko miksujemy razem i odstawiamy na 30 minut. 

Na patelni rozgrzewamy olej w ilości takiej, która będzie kryła ciastka.

W patelni umieszczamy foremkę, którą wypełniamy ciastem wylewanym z rękawa cukierniczego, starając się nadać produktowi kształt gniazdka. Kiedy ciasto zacznie się "ścinać" usuwamy foremkę, smażymy po 1 minucie z każdej strony i odkładamy na ręcznik papierowy. Można spróbować bez foremki, ale ciasto za bardzo się „rozpływa” w oleju na wszystkie strony.

Gdy wystygną, oprószamy cukrem pudrem.



Coś pysznego! Zachęcam do spróbowania!

Na pierwszym ze zdjęć widać jeden z moich ulubionych kubków do kawy. Zdobi go zoomorficzny, czarno-biały wzór Marimekko ( jak najbardziej fiński ), inspirowane Kalevalą dzieło  projektantki o nazwisku Sanna Annukka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz